Important GK on Science

Most Important General Science GK

1) Which of the following is the best conductor of heat.
a. Water
b. Leather
c. Mercury
d. Wood

Ans:- c. Mercury

2) Which of the following is the shortest unit of length.
a. Fermimeter
b. Nanometer 
c. Lactometer
d. Micron
Ans:- a. Fermimeter

3)Which part of the animal cell is called powerhouse ?
a. Cell wall
b. Entire cell
c. Nucleus
d. Mitochondria

Ans:- d. Mitochondria

4)Vitamin A is stored in human body.
a. Skin
b. heart
c. Liver
d. Eye

Ans:- c. Liver

5)Sun loving trees are called as
a. Saprophytes
b. Heliophytes
c. Halophytes
d. Xerophytes

Ans:- b. Heliophytes

6) Curie is the unit of :
a. Temperature
b, Energy
c. Heat
d. Radioactivity.

Ans:- d. Radioactivity.

7)Name the device which directly converts solar energy into electrical energy ?
a. Dry Cell
b. Photovolatic cell
c. Galvanic cell
d. None of the above

Ans:- b. Photovolatic cell

8)What is the heat of human body in Celcious ?
a. 45
b. 35
c. 37
d. 40

Ans:- c. 37

9)How many bones present in human ears ?
a. 5
b. 4
c. 6
d. 3

Ans:- 6

10)What is the heat of human body in Fahrenheit ?
a. 87
b. 98.5
c. 98.6
d. 97.5

Ans :- c. 98.6

11)What is the hearing range of human ear ?
a. 20 Hz to 20000 Hz
b. 20 Hz to 22000 Hz
c. 200 Hz to 20000 Hz
d. None of the above

Ans:- b. 20 Hz to 22000 Hz 

12)What is the SI unit of Torque ?
a. Curie 
b. Newton Meter
c. Pascal
d. Meter

13) Decibel is the SI unit of :-
a. Time
b. Sound
c. Power
d. Work

Ans:-b. Sound

14) Which type of mirror is used in automobiles to see the traffic on the rear side ?
a. Plane mirror
b. Convex mirror
c. Concave Mirror
d. None of the above

Ans:-  b. Convex mirror

15. Mycology is the study of

a. Animals
b. Birds
c. Fungi
d. Insects

Ans;- c. Fungi 

16. ' Quinine ' is obtained from

a. Banyan
b. Eucalyptus
c. Cichorium
d. Cinchona

Ans:- d. Cinchona

17. Orchids are
a. Heterotrophs
b. Autotrophs
c. Saprotrophs
d. All the above

Ans:- b. Autotrophs

18. Which of the following one is the strongest muscle of the body ?

a. Wrist
b. Thigh
c. Jaw
d. Finger

Ans:- Jaw

19. The total number of muscle in the body of a man is .
a. 606
b.612
c. 625
d. 603

Ans:- 606

20. Genes are found in 

a. Lysosome
b. Chromosome
c. Centrosome
d. All the above

Ans:- Chromosome

21. Cell wall is not found in

a. Animal cell
b. Birds cell
c. Human cell
d. Fish cell

Ans:- Animal cell

22. Jaundice is a disease of

a. Cancer
b. diabetes
c. Liver
d. Brain

Ans:- Liver

23. Life of R. B. C. in human blood is of
a. 45 days
b. 80 days
c. 120 days
d. 50 days

Ans:- 120 days

24. A normal adult man has a blood volume of 
a. 4-5 litres
b.5-6 liters
c. 3-5 liters
6-7 liters

Ans:- 5-6 liters

25. Decrease in white blood cells results in
a. Decrease in anti-bodies
b. Increase in antigens
c. Increase in anti-bodies
d. No change

Ans:- Decrease in anti-bodies

26. People in India suffer from anemia due to the lack of
a. Calcium
b. Oxygen
c. Iron
d. Vitamin
Ans:- c. Iron

27. The study of nerve deals with
a. Urology
b. Pathology
c. Cardiology
d. Neurology

Ans:- Neurology

28. Mammary glands are found only in
a. Birds
b. Fishes
c. Mammals
d. Human

Ans:- Mammals

30. Which of the following elements is common to all acids ?
a. Carbon
b. Oxygen
c. Hydrogen
d. Sulphur

Ans:- c. Hydrogen

31. To complete one heart beat the time taken is 
a. 1 sec
b. 2 sec
c. 05 sec
d. 08 sec

Ans:- d. 08 sec

32. Male sex hormone is 
= Testosterone

33. Female sex hormone is
= Estrogen

34. Insulin is a kind of 
= Hormone

35. Which hormone is called emergency hormone ?
=  Adrenaline Hormone

Comments

Popular posts from this blog

Report writing format for class 12 and 10

The Last Lesson. Question answer of the last lesson. Ncrt solutions The Last Lesson. Important questions of the Last Lesson

JOB APPLICATION