Most Important Objective Questions for HSLC Examination 2023

1. How was the tenth May dawn ?

     a) Bright and clear
     b) Hot and Warm
     c) Fresh and clear
     d) Cold and dewy

Ans:- Bright and clear

2. Name the capital of South Africa ?

       a) Johannesburg
       b) Pretoria
       c) Colombo
       d) None of the above

Ans:- Pretoria

3. When did Lencho write a letter to God ?

       a) Sunday morning
       b) Monday morning
       c) Wednesday morning
       d) Saturday  morning

Ans:- Sunday morning

4. What did Lencho write on the envelop of his letter ?

       a) God
       b) To God
       c) To the postmaster
       d) To the postman

Ans:- To God

5. How long did the hail rain ?

      a) For half an hour
      b) For two hours
      c) For an hour
      d) For thirty minutes

Ans:- For an hour

6.  Lencho's prediction was ___ .

     a) A downpour
     b) A storm
     c) A hailstorm
     d) A tempest

Ans:- A downpour

7. _____ was prepared by Lencho's wife .

     a) Breakfast
     b) Dinner
     c) Supper
     d) Lunch

Ans:- Supper

8. Mandela learned the meaning of courage from ___  .

     a) His comrades
     b) His daughter
     c) His wife
     d) His parents

Ans:- His comrades

9. The bitter Anglo-Boer War took place in ___ .

     a) 1994
     b) the first decade of the 20th century.
     c) the last decade of the 20th century.
     d) After the birth of Nelson Mandela.

Ans:- In the first decade of the twentieth century.

10.  Man's goodness is a flame that can be ____ .

     a) Hidden but never extinguished.
     b) Hidden and extinguished.
     c) Seen and never extinguished
     d) None of the above

Ans:- Hidden but never extinguished

11. How many legends are there in the origin of tea ?

     a) Two legends
     b) Four legends
     c) Many legends
     d) Three legends 

Ans:- Many legends

12. Where did Mandela spend his young days ?

     a) In Pretoria
     b) In his mother's village
     c) In India
     d) In Johannesburg

Ans:- In Johannesburg

13. Where did Mandela swim in his childhood ?

     a) In the clear stream
     b) In the pond
     c) In a river
     d) In a well

Ans:- In the clear stream

14. Oliver Tamboo was ____ .
     a) A freedom fighter
     b) A deputy president
     c) President of South Africa
     d) A close friend of Mandela

Ans:- A freedom fighter

15. Whom does the tiger ignore ?

     a) The police
     b) The curator
     c) The visitors
     d) The other animals

Ans:- The visitors

16. How is the fangs of the tiger ?

     a) Black
     b) Yellow
     c) Bright
     d) White

Ans:- White

17. What did Rajvir and Pranjol cross before entering the Dhekiabari tea garden ?

     a) A rail gate
     b) A stone bridge
     c) A cattle bridge
     d) A turnstile

Ans:- A cattle bridge

18. How many cups of tea are drunk everyday throughout the world ?

     a) Over fifty crore cups
     b) Over eighty crore cups
     c) Over ninety crore cups
     d) None of the above

Ans:- Over eighty crore cups

19. What did Pranjol and Rajvir sip in the train compartment ?

     a) Hot steaming tea
     b) Hot steaming soup
     c) Cold Coffee
     d) Hot steaming coffee

Ans:- Hot steaming tea

20. When did Valli reach her village from the town ?

     a) At three forty
     b) At two forty
     c) At two thirty
     d) At four forty

Ans:- At three forty

21. Vali's aunt was from ___ .

     a) The North Street
     b) The South Street
     c) The West Street
     d) The East Street

Ans:- The South Street

22. What kind of man was the conductor ?

     a) Fond of Joking
     b) Fond of laughing
     c) Short tempered
     d) High ambitious

Ans:- Fond of Joking

23. Name the vehicle of Belinda .

     a) Percival
     b) Wagoner
     c) Wagon
     d) Flagon

Ans:- Wagon

24. How did the pirate enter Belinda's house ?

     a) By climbing the wall
     b) By climbing the gate
     c) By climbing the winda
     d) None of the above

Ans:- By climbing the winda

25. Who called Custard Percival ?

     a) Ink and Blink
     b) Belinda and Bilnk
     c) Ink and Belinda
     d) Ink , Blink and Mustard

Ans:- Ink, Blink and Mustard

26. Who chased lions down the stairs ?

     a) Mustard 
     b) Custard
     c) Ink and Blink
     d) Belinda

Ans:- Ink and Blink


27. Who read the letter of Lencho ?

     a) The postman
     b) The postmaster
     c) God
     d) The post office employees

Ans:- The postmaster

28. Where does the tiger stalk ?

     a) In a den
     b) In a forest
     c) On a road
     d) In a cage

Ans:- In a cage

29. Lencho received _____ pesos from God.

     a) Seventy pesos
     b) One hundred Pesos
     c) Sixty Pesos
     d) Fifty Pesos

Ans:- Seventy pesos

30) Custard cried for ____ .

     a) a nice big house
     b) a big safe cage
     c) a nice safe cage
     d) a small safe cage

Ans:- A nice safe cage

31. The house of Belinda was _____ .

     a) big and white 
     b) small and white
     c) a nice safe cage
     d) a small white house

Ans:- a small white house

32. Rapunzel lives ____ >

     a) in a big tree
     b) in the emerald sea
     c) in a big forest
     d) in a high tower

Ans:- In a high tower




Comments

Popular posts from this blog

Report writing format for class 12 and 10

The Last Lesson. Question answer of the last lesson. Ncrt solutions The Last Lesson. Important questions of the Last Lesson

JOB APPLICATION